Bistriţa. Biserica evanghelică
Author(s)/Editor(s): KOVÁCS András Year published: 1994 Page count: 16 Size: 12 x 19 cm Languages: Hungarian ISBN 973-96728-2-5 Publisher: CASTRUM
Stock availability: On order Sell Price: 0.00RON |
|
Caietele Moştenirea Culturală Transilvăneană, relansate în 2008, au ca scop descrierea esenţialelor construcţii care aparţin culturii maghiare din patrimoniul construit transilvănean. Publicaţia doreşte atragerea atenţiei comunităţii asupra valorilor, patrimoniului, responsabilităţilor şi se recomandă în special acelor persoane care sunt proprietarii sau utilizatorii unor astfel de valori, dar şi în atenţia celor care intervin la astfel de construcţii.
Cel de-al 2-lea număr (republicat) al seriei „Monumente istorice din Transilvania” propune prezentarea Bisericii Evanghelice din Bistriţa. Deşi nu se cunosc date exacte dinaintea secolului al XIV-lea, pare imposibil ca această localitate importantă să nu fi avut o plebanie proprie. În jurul anului 1432 biserica ridicată în cinstea Sfântului Nicolae avea o faţadă cu două turnuri, fapt atestat de existenţa celor două clopote turnate în 1430. Aspectul final al bisericii gotice, respectiv elementele renascentiste ale acesteia se datorează activităţii lui Petrus Italus de Lugano, contractat în secolul al XVI-lea. Semnificative sunt băncile din secolul al XVII-XVIII-lea, pe care inscripţiile, ornamentele pictate şi sigiliile de bresle fac referiri la clienţi. Biserica a fost renovată la începutul secolului al XX-lea, însă focul din 2008 a ars turnul şi partea de vest a şarpantei navei.