Cluj-Napoca. Palatul Bánffy
Autor(i)/Editor(i): WEISZ Attila Anul publicării: 2006 Număr pagini: 20 Dimensiuni: 12 x 19 cm Limba: Maghiară ISBN 973-26-0885-4 Editura: KRITERION Sponsori: Administraţia Fondului Cultural Naţional din Ungaria Disponibilitate: Pe bază de comandă Preţ: 0.00RON |
|
Seria Monumente Istorice din Transilvania, lansată în anul 1993, prezintă cele mai preţioase exemple ale patrimoniului construit transilvănean legat de cultura maghiară, cu scopul de a atrage atenţia publicului larg asupra valorilor, a patrimoniului şi a responsabilităţilor noastre faţă de acestea. Publicaţiile seriei sunt recomandate în special acelora care în prezent au în proprietate sau utilizează asemenea valori, dar şi acelora care sunt interesaţi de istoria, arhitectura şi arta transilvăneană.
Numărul 43 al seriei Monumente Istorice din Transilvania prezintă Palatul Bánffy, cea mai cunoscută capodoperă arhitecturală a Clujului. Palatul, construit între 1774-1786 la comanda contelui Gheorghe Bánffy, guvernatorul Transilvaniei, l-a avut ca arhitect pe Johann Eberhard Blaumann, un meşter stabilit la Sibiu, care a lucrat mult în Transilvania. Statuile reprezentând zeităţi antice ce decorează clădirea barocă sunt operele lui Anton Schuchbauer, cel care a realizat şi amvonul bisericii Sf. Mihail din Cluj. Începând din anul 1962, palatul găzduieşte colecţiile Muzeului de Artă. Clădirea şi-a menţinut relativ bine aspectul originar, în pofida faptului că în secolul al XIX-lea majoritatea încăperilor au fost închiriate, iar în 1927 în curtea palatului a fost construit un cinematograf.