Ansamblul arhitectural Cetatea Aiudului
Autor(i)/Editor(i): EKE Zsuzsanna, Ioana RUS Anul publicării: 2008 Număr pagini: 32 Dimensiuni: 12,5 x 17,5 cm Limba: Română ISSN 1844-833X Editura: UTILITAS Sponsori: Administraţia Fondului Cultural Naţional, România Disponibilitate: Pe stoc Preţ: 3.49RON |
|
Seria Moştenirea Culturală Transilvăneană a fost lansată în anul 2008 cu scopul de a trata unele dintre cele mai importante ansambluri arhitecturale istorice din spaţiul transilvănean, în vederea atragerii atenţiei tuturor acelora care intră în contact cu patrimoniul construit (cercetători, specialişti în proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare, proprietari şi utilizatori de monumente istorice) asupra acestor inestimabile valori.
Primul număr al caietelor din seria Moştenirea Culturală Transilvăneană prezintă cetatea şi biserica reformată din Aiud, o localitate istorică de pe valea râului Mureş, care începând cu evul mediu a devenit unul dintre importantele centre comerciale şi meşteşugăreşti ale Transilvaniei. Prima fortificaţie care iniţial deservea doar biserica aşezării a fost construită din lemn probabil în secolul al XIV-lea. Ridicarea incintei de piatră s-a realizat pe parcursul secolelor XIV-XVI, când cetatea a primit o serie de turnuri şi bastioane date în grija breslelor. În anul 1662, Academicum Collegium înfiinţat de către principele Gabriel Bethlen la Alba Iulia, a fost mutat la Aiud, care a devenit astfel şi centrul spiritual al Bisericii Reformate din Transilvania. Actuala biserică reformată din cetatea Aiudului a fost construită la sfârşitul secolului al XV-lea în stil gotic, pe locul unei biserici mai vechi. Devastată în mai multe rânduri a fost transformată în diverse etape, primind un interior baroc şi unele elemente neogotice. Turnul bisericii se presupune că iniţial a făcut parte din ansamblul fortificaţiei, fiind adosat bisericii şi supraînălţat în secolul al XV-lea. Biserica a găzduit mai multe sinoade reformate, cu ocazia celui din 1564, proclamându-se şi scindarea Bisericii Protestante în cultul calvin şi luteran.