Cluj-Napoca. Biserica Reformată. Str. Kogălniceanu
Autor(i)/Editor(i): KOVÁCS András Anul publicării: 2005 Număr pagini: 20 Dimensiuni: 12 x 19 cm Limba: Maghiară ISBN 973-26-0793-9 Editura: KRITERION Sponsori: Administraţia Fondului Cultural Naţional din Ungaria Disponibilitate: Pe bază de comandă Preţ: 0.00RON |
|
Seria Monumente Istorice din Transilvania, lansată în anul 1993, prezintă cele mai preţioase exemple ale patrimoniului construit transilvănean legat de cultura maghiară, cu scopul de a atrage atenţia publicului larg asupra valorilor, a patrimoniului şi a responsabilităţilor noastre faţă de acestea. Publicaţiile seriei sunt recomandate în special acelora care în prezent au în proprietate sau utilizează asemenea valori, dar şi acelora care sunt interesaţi de istoria, arhitectura şi arta transilvăneană.
Numărul 3 al seriei Monumente Istorice din Transilvania prezintă biserica reformată gotică de pe una dintre cele mai vechi străzi ale Clujului. Biserica originar franciscană a fost construită împreună cu mănăstirea între 1486-1503 la iniţiativa regelui Matia Corvin. În anul 1556, sub influenţa reformei religioase, ordinul franciscan a fost alungat din Cluj, după care în 1603 biserica a fost devastată, iar mănăstirea demolată. Biserica, intrată în posesia Bisericii Reformate, a fost reboltită între 1638-1646 de către Gheorghe Rákóczi I, care a adus meşteri din Letonia de astăzi, iar colegiul, construit în locul mănăstirii, a fost terminat în 1654. Amvonul ce datează din 1646, respectiv epitafurile aflate în biserică au o valoare deosebită.