Vinţu de Jos. Castelul Martinuzzi-Bethlen
Autor(i)/Editor(i): KOVÁCS András Anul publicării: 2005 Număr pagini: 16 Dimensiuni: 12 x 19 cm Limba: Maghiară ISBN 973-26-0791-2 Editura: KRITERION Sponsori: Administraţia Fondului Cultural Naţional din Ungaria Disponibilitate: Pe bază de comandă Preţ: 0.00RON |
|
Seria Monumente Istorice din Transilvania, lansată în anul 1993, prezintă cele mai preţioase exemple ale patrimoniului construit transilvănean legat de cultura maghiară, cu scopul de a atrage atenţia publicului larg asupra valorilor, a patrimoniului şi a responsabilităţilor noastre faţă de acestea. Publicaţiile seriei sunt recomandate în special acelora care în prezent au în proprietate sau utilizează asemenea valori, dar şi acelora care sunt interesaţi de istoria, arhitectura şi arta transilvăneană.
Numărul 38 al seriei Monumente Istorice din Transilvania prezintă castelul Martinuzzi-Bethlen, construit în stil renascentist italian târziu. Mănăstirea dominicană, fondată în jurul anului 1300, a devenit pustie în secolul al XVI-lea, clădirile sale fiind transformate în castel între anii 1546-1551 de către Gheorghe Martinuzzi-Utiesşenić. În 1614, ansamblul şi domeniul aparţinător au ajuns în posesia lui Gabriel Bethlen, care a început, alături de arhitectul Giacomo Resti din Verna, ridicarea unui castel întărit, de formă hexagonală înscrisă într-un oval (din care doar patru aripi au fost finalizate). În 1792, castelul a fost incendiat, fiind reparate doar aripile dinspre nord. Reconstrucţia imaginară a ansambului renascentist a fost posibilă datorită releveelor din 1808-1809.